Za prestanak pušenja potrebna podrška

OBBZZ00U 40 gradova u Srbiji danas je počela kampanja za podršku u odvikavanju od pušenja, a stručnjaci navode da je prestanak pušenja proces, a ne jedan događaj, te da je individualni pristup u procesu odvikavanja od pušenja izuzetno važan i daje najbolje rezultate.
U 40 gradova u Srbiji danas je počela kampanja za podršku u odvikavanju od pušenja, a stručnjaci navode da je prestanak pušenja proces, a ne jedan događaj, te da je individualni pristup u procesu odvikavanja od pušenja izuzetno važan i daje najbolje rezultate. 
Povodom početka kampanje pod nazivom "Ugasi je", Ika Pešić sa Klinike za pulmologiju KCS i član komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja rekla je da istraživanja pokazuju da oni koji žele da ostave duvan navode da im je u tom procesu najvažnija stručna pomoć, ali i upotreba različitih, odnosno odgovarajućih medikamenata. 
 
"Upravo zbog tih potreba kreirana je nova vrsta podrške za pušače koja će im dati mogućnost da na svom putu odvikavanja dobiju sve potrebne elemente koji će ih dovesti do željenog cilja", kaže Pešić, a prenose u saopštenju organizatori kampanje.
 
Prema rečima farmaceuta Kristine Dunjić, terapija zamene cigareta nikotinskom supstitucionom terapijom se u više od 100 studija pokazala kao najefikasnija u procesu oslobađanja od ove vrste zavisnosti, ali volja pušača da prestane je, naravno, presudna.
 
"Kroz naš sistem podrške ćemo pušačima predočiti sve postojeće načine za odvikavanje od pušenja i potruditi se da ih podržimo tokom prva tri meseca od početka odvikavanja", kaže Dunjić.
 
Kako se navodi u saopštenju, tokom trajanja programa, pušači će u lancu od 137 BENU apoteka na raspolaganju imati kako stručnu pomoć tako i edukaciju o nikotin - zamenskoj terapiji.
 
Više od 85 odsto pušača želi da ostavi cigarete, dok svega tri odsto sami u tome i uspeju. U procesu odvikavanja od pušenja, za 24 sata organizam oslobodi ugljen monoksid, a nivo kiseonika raste. Potrebno je 72 sata da se veći deo nikotina eliminiše iz tečnih tkiva iz tela. Za sedam dana se vraćaju čulo mirisa i ukusa, a za 12 nedelja polako se vraća funkcija da pluća ponovo mogu sama da se prečišćavaju.
 
Izvor: RTV
 

DISCLAIMER: Informacije koje se nalaze na ovom sajtu ne zamenjuju savet, dijagnozu ili lečenje koje treba da dobijete od lekara. Sav sadržaj koji se nalazi na ovom sajtu služi samo za opštu informisanost i edukaciju javnosti. Uvek potražite savet ili pomoć stručnog lica u vezi sa vašim medicinskim problemom. Nikada ne zanemarujte savet lekara ili traženje stručne pomoći zbog informacija koje ste pročitali putem ovog sajta.